Холандската групација ВДЛ го презема „Ван Хол“ во Македонија

Со стекнување на овие погони на „Ван Хол“, ВДЛ Груп планира дополнително да ги зајакне активностите на својот оддел за автобуси, соопшти групацијата


Фабриката на „Ван Хол“ во Скопје

Холандската групација ВДЛ (VDL Groep) презема дел од фламанскиот производител на автобуси „Ван Хол“ (Van Hool), објави ВДЛ на својата интернет страница.
Како што појаснуваат од ВДЛ, семејната индустриска компанија со седиште во Ајндховен, Холандија презема делови од банкротираниот „Ван Хол“ во Белгија.

ВДЛ го презема и производствениот погон на „Ван Хол“ во Северна Македонија. Со стекнување на овие погони на „Ван Хол“, ВДЛ Груп планира дополнително да ги зајакне активностите на својот оддел за автобуси. Аквизицијата веднаш ќе заштеди околу 1.600 работни места во висококвалитетната европска индустрија за автобуси. Износите вклучени во стекнувањето не се обелоденуваат.

Околу 250 поранешни вработени во „Ван Хол“ ќе бидат ангажирани да работат на производство на делови, пост-продажба, набавка, развој и финансии за фабриката „Ван Хол“ во Koningshooikt (Белгија). Постигнат е договор со синдикатите за условите за вработување.

„ВДЛ Груп“, исто така, ќе ја стекне целата интелектуална сопственост, правата за дизајн, софтверот, имињата на производите, опремата и машините од „Ван Хол“, како и од фабриката за автобуси во Северна Македонија каде што се стационирани околу 1.350 вработени.

Понатаму, ВДЛ постигна договор за дистрибуција со дистрибутерот „АБЦ компанис“ (ABC Companies) за испорака на автобуси на „Ван Хол“ во САД и Канада. Партнерството со АБЦ ќе им овозможи на двете страни да ги зајакнат своите пазари и портфолио на производи.

Додадена вредност

Претседателот и извршен директор на „ВДЛ Груп“, Вилем ван дер Легте, вели: „Со задоволство можеме да објавиме дека успеавме да купиме делови од ‘Ван Хол’. Тие ќе додадат вредност на нашите активности за автобуси и автобуски превоз и ќе ни овозможат да ја зајакнеме нашата позиција како производител на автобуси. Стратешкото партнерство со нашите американски партнери ‘АБЦ компанис’ ни овозможува дополнително да ги развиваме нашите меѓународни активности“.

Претседателот и извршен директор на „ВДЛ Груп“, Вилем ван дер Легте

„ВДЛ Груп“ сè уште нема да ги интегрира активностите стекнати од „Ван Хол“ во своите активности за автобуси и возила.

Која е групацијата ВДЛ 

„Сила преку соработка“. Ова е камен-темелникот на „ВДЛ Груп“, меѓународен индустриски семеен бизнис со седиште во Брејнпорт Ајндховен. Основана во 1953 година, пред речиси 60 години, компанијата ја води третата генерација од 2017 година. „ВДЛ Груп“ има над 16.000 вработени и е активна во 19 земји.

„ВДЛ Груп“ развива и произведува широк спектар на индустриски производи, од делови до напредни готови производи. Од таму посочуваат дека нивните активности може да се сумираат во „петте светови на VDL“: Hightech, Mobility, Energy, Infratech и Foodtech. Секој од овие „светови“ има свои карактеристики и предизвици, со еден заеднички именител: единствена комбинација на размислување и правење. 

Групацијата опфаќа повеќе од 100 тесно соработувачки оперативни компании, секоја со своја специјалност. Во 2022 година, „ВДЛ Груп“ оствари комбиниран годишен обрт од 5.752 милијарди евра.