Холандија повлече стотици илјади кинески маски – биле неисправни

Голем дел од маските за уста што холандската влада ги увезе од Кина е повлечен. Бидејќи маските веќе беа дистрибуирани во болниците, Министерството за здравство наложи тие да бидат повлечени од здравствените установи.

Ова се однесува на 600 илјади парчиња од серијата од 1,3 милиони таканаречени маски FFP2. Медицинскиот персонал ги користи за лекување на сериозно болни пациенти со инфекција со Ковид-19. Неисправните маски ги ставаат во опасност лекарите и медицинските сестри.

Маските се одбиени затоа што не ги исполнуваат барањата за безбедност. Тие не налегнуваат добро на лицето или имаат мембрани што не функционираат правилно, како многу фините филтри што треба да ги запрат честичките на вирусот.

Министерството не може со сигурност да каже дали некој лекар носел таква маска.

Голем број болници ги тестираа маските на своја иницијатива. Серијата маски беа дистрибуирани низ болниците без да бидат тестирани за да се види дали тие ги исполнуваат барањата за квалитет.

„Кога беа доставени во нашата болница, јас веднаш ги одбив тие маски“, рече една личност од болницата која добила серија неисправни маски. „Ако тие маски не се затворат правилно, честичките на вирусот можат едноставно да поминат. Ние не ги користиме. Тоа е небезбедно за нашите луѓе“.

Отфрлените маски за уста се вели дека имаат лош квалитет. Не со квалитет FFP2, ниту со помало ниво на безбедност FFP1. „Еден вид FFP0.8 во најдобар случај“, рече овој извор.

„Добивме 2.400 од тие маски. Тие сѐ уште се во складот, ние не сме користеле ниту една“, вели портпаролот на болницата „Радбоуд“.

Портпарол на болницата „Катарина“ во Ајндховен вели дека пратката веднаш била одбиена. „Ова не е само по себе, има многу ѓубре на пазарот. Постојат луѓе што се обидуваат да ја искористат предностите на тековната криза, по високи цени“.  (nos.nl)