Холандија – нов рекорд на инфекции од корона

 

Холандија го забележа својот најлош ден за нови случаи, потврдувајќи 2.777 нови во последните 24 часа, според податоците на здравствените власти. Тоа го направи петокот втор последователен ден кој се рангираше како најлош во земјата, откако во четвртокот беа регистрирани 2.544 случаи.

Растот е дел од поширокиот втор бран што започна кон крајот на август. Премиерот Марк Руте рече дека јавноста треба да поврати чувство на итност во врска со следењето на правилата за социјално дистанцирање за да се забави ширењето на вирусот, а владата ќе нареди регионални мерки по потреба. Училиштата и баровите остануваат отворени, со маски потребни само за јавен превоз.