Хипотезата за подолги или построги рестриктивни мерки се сфаќа сериозно во француските министерства

Можноста за продолжување на рестриктивните мерки со делумен карантин во Франција, кои започнаа на 30 октомври, можат наместо да завршат на 1 декември да останат до Божиќните и Новогодишните празници и можеби да станат уште порестриктивни, произлегува од најновите прогнози за буџетот, јави дописникот на МИА.

Во текот на неколку недели, секое од министерствата ја избегнуваше темата при усвојувањето на хипотезата за карантин што би се протегал над четири недели. Во петокот, 6 ноември, на Франсинфо, министерот за транспорт, Жан-Батист Џебари, избегна да „предвиди каква ќе биде ситуацијата по 15 декември, по повод Божиќните празници и потоа “. Но, тој вели:

-Во секој случај, билетите за воз, авионските билети што ги купувате денес се враќаат и се менуваат бесплатно.

Ден претходно, министерот за здравство, Оливие Веран, придружуван од генералниот директор на здравството, Жером Саломон, ги повика Французите да се“ соземат и да продолжат да се борат за да се спротивстават на горчината, заморот, легитимниот замор „пред вториот“ брутален „и брз бран.

Министерството за економија се подготви за карантин што може да трае до крајот на декември. Четвртиот амандман за сметка за финансии, кој требаше да се испита во комитетот за финансии на Националното собрание во саботата, 7 ноември, предвидува плик од 20 милијарди евра за финансирање на итни мерки поврзани со новиот карантин (помош за најнемоќните, прибегнување кон делумна невработеност, пристап за малите бизниси и самовработените во гарантниот фонд, итн.). Според министерот за економија, Бруно Ле Маир, еден месец на карантин ја чини државата околу 15 милијарди евра. И дополнителната резерва од околу 5 милијарди има за цел „да ги предвиди колку што е можно можните опасности од крајот на годината“, скромно објасни владиниот портпарол Габриел Атал по состанокот на владата во средата (4-ти ноември).

Денес министерот за здравство на Франс Интер, истакна дека првите позитивни резултати од карантинот започнуваат да се чувствуваат на планот на борбата, односно забавувањето на епидемијата. Но дали мерките ќе продолжат по 1 декември, првата индикација ќе дојде во текот на оваа недела, односно 15 дена откако беа воведени новите рестриктивни мерки.