Хаотични денови во Си-Ен-Ен, директорот се повлекува

Моралот во телевизиската мрежа е низок, а раководењето на Крис Лихт само ја влоши состојбата


 

Извршниот директор на Си-Ен-Ен, Крис Лихт, се повлекува од функцијата, според извештаите објавени во средата наутро.

Веста доаѓа по тешкиот мандат на Лихт како извршен директор од 13 месеци, широко критикуваното домаќинство на градско собрание со поранешниот претседател Доналд Трамп и неодамнешниот профил објавен за него во магазинот „Атлантик“

Веста за заминувањето на Лихт прв ја објави медиумот „Пак“, а ја потврдија „Њујорк тајмс“ и „Аксиос“. Лихт ќе биде заменет за привремен период од долгогодишната директорка на Си-Ен-Ен за таленти и развој на содржината, Еми Ентелис.

Си-Ен-Ен имаше хаотичен викенд со медиумски извештаи и наслови кои сугерираат дека деновите на извршниот директор Крис Лихт во мрежата се одбројани.

Мрежата веќе беше под огромен стрес по годините на корпоративни спојувања, менување на производи и испарување на гледаноста.

Последната сага доведува во прашање колку мрежата ќе биде подготвена да ги покрие изборите во 2024 година – вообичаено нејзината најпрофитабилна програмска можност – и дали е подготвена за евентуален колапс на кабелскиот пакет.

Си-Ен-Ен донесе приближно 750 милиони долари профит минатата година, што е намалување од 1 милијарда долари што ги донесе за секоја година помеѓу 2016 и 2020 година, објави „Њујорк тајмс“.

Дел од падот на профитот може да се припише на демонтирањето на понудатат Си-Ен-Ен+.

Си-Ен-Ен денес веројатно се цени многу помалку отколку што вредеше кон крајот на 2020 година, кога поранешниот шеф на Си-Ен-Ен, Џеф Цукер се обиде да истражи договор за продажба на мрежата.

Тој разговор, за кој беше објавено од „Њујорк тајмс“, би ја проценил мрежата на приближно 10 милијарди долари, велат два извори.

Извори од „Ворнер Брос. Дискавери“, родител на Си-Ен-Ен, изјавија дека компанијата во овој момент нема интерес да си замине од Си-Ен-Ен.

Моралот во Си-Ен-Ен е низок, но стресот е поголем од конфликтите околу Лихт.

Демонтажата на Си-Ен-Ен+ минатата година, само три недели по неговото лансирање, ги остави вработените вознемирени за тоа како мрежата ќе управува со транзицијата кон стриминг откако неизбежно ќе се урне кабелскиот пакет.

И покрај тоа што привлекува огромна онлајн публика, компанијата се бореше да изгради производи за адекватна монетизација на тие гледачи. Дигиталот претставува приближно 10% од вкупниот профит на компанијата.