Гувернерот на швајцарската национална банка поднесе оставка


Претседателот на Швајцарската национална банка (СНБ) Томас Јордан ќе се повлече од функцијата на крајот на септември, објави банката, повеќе од две години пред официјалниот крај на неговиот мандат.

„Погоден е моментот да се пензионирам“, се вели во изјавата на гувернерот на СНБ, по „различни предизвици во изминатите години“.

СНБ не ја наведе причината за заминувањето на Јордан и не сакаше да ги коментира шпекулациите дека тоа би можело да биде од медицинска природа. Јордан имаше операција на срцето во 2021 година, но за кратко време се врати на работа.

Тој е на чело на СНБ од јануари 2012 година. Во 2020 година владата му додели уште еден мандат и тој требаше да ја води банката до 2027 година.

Неговите два мандати се совпаднаа со веројатно најтурбулентниот период во 117-годишната историја на СНБ. Тој успешно ја ограничи инфлацијата, но се најде на удар поради доцниот одговор на навестувањата за криза во Кредит Свис, која кулминираше со нејзиниот колапс.

Кој ќе го наследи? Мора да е Швајцарец

Неговите потенцијални наследници би можеле да бидат избрани од актуелниот потпретседател на СНБ, Мартин Шлегел, првата жена во одборот на СНБ, Андреа Мехлер, која замина во Банката за меѓународни порамнувања во 2023 година, и Рено де Плант, постар партнер во банката Pictet.

Наследникот мора да биде Швајцарец.

Заменикот на Јордан ќе биде назначен според стандардната процедура. Советот за надзор на банките на СНБ ќе назначи кандидат, кој потоа треба да биде одобрен од владата. Постапката овозможува кандидатот да биде аутсајдер, забележува Ројтерс.