Гувернерот на Њујорк забрани гигантска свадба за 10.000 души

Слика од свадбата на друга внука на рабинот - Мирјам Тајтелбаум - во Израел 2013 година

Oгромна венчавка со 10.000 лица, планирана за Бруклин во понеделникот беше забранета од гувернерот на државата Њујорк, Ендрју Куомо. Невестата била внука на познат лидер на еврејските хасиди.

Свадбената церемонија за роднината на Залман Лајб Тајтлбаум, голем рабин на сектата Сатмар, требаше да се одржи во синагогата во еврејската населба на хасидите Вилијамсбург.

Се очекуваше дека венчавката во понеделникот ќе донесе 10.000 гости – астрономски повисока од сегашната граница од 50 лица за присуство на венчавки во Њујорк, за да се забави ширењето на Ковид-19.

Куомо во саботата објави дека свадбата е забранета по дојава, бидејќи гувернерот објави напредок во намалувањето на жариштата на вируси и најави дека можат да се отворат киносали следната недела во делови од државата.

Куомо ги осуди плановите на прес-конференција во саботата, велејќи дека настанот е точен пример за тоа што не треба да се прави за време на глобална пандемија.

„Може да се ожените. Но не можете да имате 10.000 луѓе на вашата свадба“, рече Куомо.

„Ќе го добите истиот резултат на крајот на денот“.

Членови на сектата Сатмар на хасидските Евреи пред синагога во Бруклин

Тејтлбаум е истакната личност во ортодоксната еврејска заедница, кој ја предводи сектата Сатмар во Вилијамсбург. Тој е рабин за синагогата Сатмар Шал и исто така надгледува околу 10 други помали синагоги во областа.

Важноста на рабинот значи дека илјадници често присуствуваат на свадби за членовите на неговото семејство.