„Гугл“ воведува повеќе функции за вештачка интелигенција на услугата е-пошта


На својата услуга за е-пошта на Gmail, „Гугл“ почнува да пласира нова странична лента Gemini која може да прави работи како што се сумирање на е-пошта и изготвување нови е-пошта.

Алатката ќе нуди „проактивни прашања“, но можете да поставувате и „прашања во слободна форма“, вели „Гугл“ во објавата на блогот и е „направена да ги искористи најспособните модели на ‘Гугл’“, како што е Gemini 1.5 Pro. Во мобилните апликации на Gmail, „Гугл“ ќе ви даде можност да ги сумирате нишките од Gemini.

Овие подобрувања може да бидат корисни, но ќе бидат достапни само за платените корисници на Gemini: ќе треба да бидете корисник на Google Workspace со додаток Gemini Business или Enterprise, додаток Gemini Education или Education Premium или Google One Претплатник на AI Premium.

Сепак, експертите предупредуваат дека не треба целосно да се потпрете на овие алатки за работа; бидејќи вештачката интелигенција понекогаш халуцинира, погрижете се повторно да ја проверите важната е-пошта пред да ја испратите.

„Гугл“ исто така ги промовира функциите на страничната лента Gemini во Docs, Sheets, Slides и Drive. Google вети на I/O минатиот месец дека овие функции се на пат. Сè уште има некои најавени функции за вештачка интелигенција за Gmail, вклучително и „Контекстуален паметен одговор“, пишува The Verge.