„Гугл“ привремено го запре „Џемини“, неточно генерира историски слики


„Гугл“ (Google) привремено го запре својот најнов модел на вештачка интелигенција, „Џемини“ (Gemini), да генерира слики од луѓе, по бурните реакции поради прикажување на различни етникуми и полови.

„Џемини“ создава реални слики врз основа на описите на корисниците на сличен начин како „ЧетГПТ“ (ChatGPT) на OpenAI. Како и другите модели, тој е обучен да не одговара на опасни или прашања за омраза и да внесува различност во резултатите.

Сепак, некои корисници се пожалија на претерано корегирање при генерирањето слики на жени и луѓе со друга боја на кожата, така што тие биле прикажани во историски неточни контексти, на пример во приказите на кралевите на Викинзите или германските војници од Втората светска војна.

„Гугл“ соопшти дека работат на подобрување на овие типови на дисплеи.

„Генерирањето слики опфаќа широк опсег на луѓе. И тоа е генерално добро бидејќи го користат луѓе ширум светот. Но, целта недостасува овде. “

Се додава дека „ќе престанат да генерираат слики од луѓе и наскоро повторно ќе објават подобрена верзија“.

Гигантот за пребарување соопшти дека „Џемини“ е неговиот „најголем, најспособен и најопшт“ систем за вештачка интелигенција и ќе биде достапен како бесплатна апликација. Компанијата соопшти дека моделот може да анализира информации од слики и звук и има софистицирани способности за заклучување и кодирање.

Тоа го следи објавувањето на други софистицирани модели од ривалите, вклучувајќи ги OpenAI, „Мета“ и стартапите „Антропик“ (Anthropic) и „Мистрал“ (Mistral).