Гугл ќе ја брише историјата на локација на оние кои ги посетуваат клиниките за абортус


Гугл на Алфабет Инк ќе ги избрише податоците за локацијата на посетителите на клиниките за абортус поради стравувањата дека дигиталниот отпечаток од прст би можел да ја информира американската полиција за нелегални абортуси, објави гигантот за пребарување на интернет.

Државните закони кои го ограничуваат абортусот стапија на сила откако Врховниот суд на САД минатиот месец пресуди дека абортусите не се повеќе гарантирани со уставот.
 
Технолошката индустрија е загрижена дека полицијата би можела да добие налози за пристап до историјата на пребарување на клиентите, геолокацијата и други информации што ги откриваат плановите поврзани со бременоста.
 
Гугл соопшти дека ќе продолжи да се бори против несоодветните или прекумерните владини барања за пристап до податоци, без конкретно да ги спомене абортусите.
 
Компанијата вели дека историјата на локација на корисниците е стандардно исклучена.