„Гугл“ го лансираше „Џемини“, одговор на „Чет ГПТ“


„Гугл“ во средата го лансираше, како што вели, својот најголем и најспособен модел за вештачка интелигенција, бидејќи се зголемува притисокот врз компанијата да одговори како ќе ја монетизира вештачката интелигенција.

Големиот јазичен модел „Џемини“ (Gemini) ќе вклучува пакет од три различни големини: Gemini Ultra, неговата најголема, најспособна категорија; Gemini Pro, кој се прилагодува на широк опсег на задачи; и Gemini Nano, кои ќе се користат за конкретни задачи и мобилни уреди.

Засега, компанијата планира да го лиценцира „Џемини“ за корисниците преку „Гугл клауд“ (Google Cloud) за употреба во нивните сопствени апликации. Почнувајќи од 13 декември, програмерите и деловните корисници можат да пристапат до Gemini Pro преку Gemini API во Google AI Studio или Google Cloud Vertex AI. Програмерите на Андроид ќе можат да градат и со Gemini Nano. „Џемини“, исто така, ќе се користи за напојување на производите на „Гугл“, како што се неговиот четбот „Бард“ (Bard) и Search Generative Experience, кој се обидува да одговори на прашањата за пребарување со разговорен текст (SGE сè уште не е широко достапен).

Gemini Ultra е првиот модел кој ги надминува човечките експерти на MMLU (масивно разбирање јазик за повеќе задачи), кој користи комбинација од 57 предмети како математика, физика, историја, право, медицина и етика за да го тестира светското знаење и способностите за решавање проблеми. компанијата, беше речено во блог пост во средата. Тој наводно може да разбере нијанси и расудување во сложени теми.

„’Џемини’ е резултат на големите заеднички напори на тимови низ ‘Гугл’, вклучувајќи ги и нашите колеги од „Гугл рисрч’“, напиша извршниот директор Сундар Пичаи во блог пост во средата. „Изграден е од темел за да биде мултимодален, што значи дека може да генерализира и беспрекорно да разбере, да дејствува и да комбинира различни видови информации, вклучувајќи текст, код, аудио, слика и видео.

Почнувајќи од денес, четботот „Бард“ на „Гугл“ ќе го користи Gemini Pro за да помогне со напредно размислување, планирање, разбирање и многу повеќе. На почетокот на следната година ќе го лансира „Bard Advanced“, кој ќе го користи Gemini Ultra, изјавија директорите во разговор со новинарите во вторникот. Тоа го претставува најголемото ажурирање на „Бард“, чет-бот сличен на „ЧетГПТ“ (ChatGPT).

Ажурирањето доаѓа осум месеци откако гигантот за пребарување првпат го лансираше „Бард“ и една година откако Опен АИ (OpenAI) го лансираше Чет ГПТ на GPT-3.5. Во март оваа година, стартапот предводен од Сем Алтман го лансираше GPT-4. Извршните директори во вторникот рекоа дека Gemini Pro е подобар од GPT-3.5, но избегнаа прашања за тоа како се вклопува во однос на GPT-4.

На прашањето дали „Гугл“ планира да наплати за пристапот „Bard Advanced“, генералниот менаџер на „Гугл“ за „Бард“, Сиси Хсијао, рече дека е фокусиран на создавање добро искуство и сè уште нема никакви детали за монетизацијата.

На новинарско прашање дали „Џемини“ имаат нови способности во споредба со тековната генерација на LLM, Ели Колинс, потпретседател на производи во Google DeepMind, рече: „Претпоставувам дека има“, но дека сè уште работи на разбирање на новите карактеристики на Gemini Ultra.

„Гугл“, наводно, го одложил лансирањето на „Џемини“ затоа што не бил подготвен, враќајќи ги спомените на пуштањето во употреба на алатките за вештачка интелигенција на компанијата претходно во годината.

Неколку новинари прашаа за доцнењето, на што Колинс одговори дека тестирањето на понапредните модели трае подолго. Колинс рече дека „Џемини“ е најсеопфатниот модел на вештачка интелигенција што компанијата го изградила и има „најобемни безбедносни проценки“ од кој било модел на „Гугл“.

Колинс рече дека и покрај тоа што е најголем, моделот Gemini Ultra е значително поевтин за работа. „Тој не е само поспособен, туку и поефикасен“, рече тој. „Сè уште ни требаат значителни пресметки за да го тренираме ‘Џемини’, но стануваме многу поефикасни во однос на нашата способност да ги тренираме овие модели“. (СЕЕбиз)