Губењето тежина може значително да го забави стареењето на мозокот
Преминувањето на диета со многу свеж зеленчук и без преработена храна може значително да влијае на биолошката старост на мозокот, покажува новото истражување. Имено, се чини дека медитеранската исхрана богата со зеленчук, морска храна и интегрални житарки ги успорува знаците на забрзано стареење на мозокот кои обично се забележуваат кај дебелите луѓе.
Имено, нашата возраст во години не мора да се совпаѓа со биолошката возраст на организмот или со чувството и енергијата што ја имаме. Ако живееме нездрав живот, нашето тело може да старее побрзо од нас. Спротивно на тоа, биолошкото стареење предизвикано од стресни настани може да биде реверзибилно, како што е наведено во оваа студија; односно подобрата исхрана би можела да биде една од наједноставните опции за подобрување на физичката кондиција.
За секој 1 процент од изгубената телесна тежина – мозокот на учесниците изгледал речиси девет месеци помлад
За време на студијата, научниците ги снимиле мозоците на 102 учесници во Израел, кои учествувале во поголема клиничка студија. Тие го скенирале мозокот пред да започне студијата, а потоа по 18 месеци. Тие исто така ја тестирале функцијата на црниот дроб, нивото на холестерол и телесната тежина.
Испитаниците беа поделени во три групи: едната беше на медитеранска диета со многу јаткасти плодови, риба и пилешко наместо црвено месо; друг на медитеранска исхрана со додатоци како зелен чај и трет на диета базирана на упатства за здрава исхрана.
Учесниците изгубиле во просек по 2,3 килограми за време на клиничкото тестирање. Научниците откриле дека за секој 1 процент од телесната тежина изгубена по следење на одредена диета или здравствени упатства, мозокот на учесниците изгледал речиси девет месеци помлад од нивната хронолошка возраст, пишува Science Alert.
Знаците на забавено стареење на мозокот беа исто така поврзани со пониски нивоа на маснотии во црниот дроб и подобрен липиден профил. „Нашата студија ја нагласува важноста на здравиот начин на живот, кој вклучува помала потрошувачка на преработена храна, слатки и пијалоци, за одржување на здравјето на мозокот“, рече невронаучникот Гидон Леваков од Универзитетот Бен-Гурион во Израел.
Други фактори можеа да влијаат на позитивните промени
Треба да се напомене дека најголем дел од учесниците биле мажи и дека пополнувале онлајн анкети за нивната исхрана и начин на живот, што значи дека некои податоци би можеле да бидат „искривени“, односно од субјективен карактер. Дополнително, резултатите од оваа студија можеби не зависат само од исхраната на учесниците.
Имено, во текот на студијата, испитаниците добивале бесплатно членство во теретана, па одредено влијание имало и вежбањето. Претходните истражувања открија дека добрите масти од медитеранската исхрана делуваат на клеточно ниво, но и разликите во тоа кој ги жнее здравствените придобивки од исхраната богата со медитеранска храна.
Луѓето со високо платени работни места и факултетски дипломи кои можеа да си дозволат оброци богати со риба и цели зрна забележаа поголеми подобрувања во кардиоваскуларното здравје од оние со ниски примања – дури и ако нивното придржување кон диетата беше исто.
Истражувањето, под наслов „Ефектот на губење на тежината по 18-месечна интервенција во животниот стил на возраста на мозокот проценето со функционална поврзаност во состојба на одмор“, беше објавено во списанието eLife.