Група од 600 француски доктори го тужат премиерот за лошо справување со коронавирусот

ПАРИЗ, ФРАНЦИЈА Дворот на Лувр изгледа соблазно празен

Група од повеќе од 600 француски лекари собрани во колективот наречен „К 19“, поднесоа тужба против поранешниот министер за здравство Ањес Бузин и премиерот Едуард Филип за „државната лага“ во управувањето со епидемијата на коронавирусот.

Тројцата лекари-основачи на овој колектив – Филип Накаче, Емануел Саразин и Лудовик Торо – тужбата ја поднесоа пред Судот на правдата на Републиката, единствениот суд овластен да суди дела извршени од членовите на владата во извршувањето на своите функции.

Конкретно, овие доктори ги обвинуваат Ањес Бузин и Едуар Филип дека не ги презеле потребните мерки за да го забават пристигнувањето на епидемијата во Франција, иако биле свесни за опасноста.

Скандалот со недостигот на заштитни маски беше првиот елемент.

-Маските доаѓаат, им рече владата на крајот на февруари и тие веруваа во тоа. На почетокот на март, кога разбраа дека нема да имаат маски, почнаа да им кажуваат дека не им требаат … Во реалноста тоа е признание на беспомошност и лага, затоа што вистината е, немавме резерви! Потоа, колективот за првпат побара правда пред суд, раскажува Фабрис Ди Визио, адвокат на групата

Првото обраќање е до Административниот суд (управен суд) пократка постапка на 4 март. Пред да се одржи сослушувањето, владата овој пат ветува ефикасно снабдување со маски. Но, овие доаѓаат капка по капка.

-Гневот на медицинскиот персонал беше сè поголем бидејќи открија дека француска компанија произведува маски … но за британското Министерство за здравство, кое порача пред Франција!, обвинува адвокат на колективот на доктори.

Детонатор за кривичната пријава поднесена на 19 март пред Судот на правдата на Републиката е интервјуто со Ањес Бузин во весникот „Ле Монд“, објавено на 17 март.

-Во суштина, таа објаснува дека знаела сè и не сторила ништо, вели Фабрис Ди Визио.

За адвокатот на групата „сега е неопходна кривична истрага за да се дознае обемот на информациите што се скриени од Французите и да се утврдат одговорностите на секој во ова здравствено фијаско. Адвокатот особено бара „да се пребаруваат серверите на министерството“.

Засега, жалбата ја проучува Комисијата за жалби, која може да одлучи да ја класифицира, или да ја достави до истражната комисија. Истражната комисија, како истражен судија, тогаш ќе има можност да покрене кривична истрага.

Жалбата се однесува на членот 223-7 од Кривичниот законик, според кој „ако некој доброволно се воздржува од преземање или предизвикување мерки што го прават возможно, без ризик за него или за трети лица, да се бори против катастрофата, најверојатно, да создаде опасност за личната безбедност се казнува со две години затвор и парична казна од 30.000 евра “.

За овој колектив на лекари требаше да се делува побрзо, од 30 јануари, кога Светската здравствена организација (СЗО) ја квалификуваше епидемијата за итен случај на меѓународното јавно здравство. Конкретно, владата требаше да „создаде заштитни залихи (маски, наметки, чаши, ракавици …)“, но и „да купи тестови во големи количини“ и „да ги следи препораките на истата СЗО“, имено „да продолжи со систематско тестирање“. Техника, според овие лекари, што би овозможило да се идентификуваат и изолираат асимптоматските луѓе кога има еден пациент за пет здрави носители.

-Тоа беше успешно направено во Јужна Кореја и требаше да биде модел за Европа, нагласува адвокатот на групата.