Група луѓе се обиделе да украдат мурал на Банкси во Украина


 

Групата луѓе успеа да отсече дел од дрвена плоча и гипс со ликот на жена во гас-маска и наметка која држи апарат за гаснење пожар на ѕидот на изгорена зграда.

Но, тие беа забележани на местото на настанот во градот Хостомел, во близина на Киев, и делот беше зачуван, изјави во петокот гувернерот на Киев, Олексиј Кулеба. Сликата сè уште била недопрена и полицијата ја штитела.

„Овие слики се, на крајот на краиштата, симболи на нашата борба против непријателот… Ќе направиме се за да ги зачуваме овие дела од уличната уметност како симбол на нашата победа“, рече тој.

Банкси, чие дело може да се продаде за милиони, потврди дека го насликал муралот и шест други минатиот месец на места погодени од тешки борби откако Русија ја нападна Украина на крајот на февруари.

Еден од муралите покажува девојка гимнастичарка како изведува стој на раце раце на мало купче бетонски шут. Друг покажува старец како се бања.

Полицијата објави слики од жолтиот ѕид во Хостомел со голема крпеница исечена на тули. Голем број луѓе се уапсени на местото на настанот, велат тие.