Гринпис: Загадената вода од Фукушима ако се исфрли во Пацификот може да и наштети на човековата ДНК

Загадената вода, за која се вели дека ќе биде испуштена во океанот од уништената нуклеарна централа Фукушима, содржи радиоактивна супстанција што има потенцијал да ја оштети човечката ДНК. Ова е наведено во истрагата на меѓународната организација за заштита на Гринпис.

Организацијата тврди дека 1,23 милиони тони вода складирани во повеќе од 1.000 резервоари во централата содржат „опасни“ нивоа на радиоактивниот изотоп јаглерод-14, покрај количините на тритиум за кои веќе се наведува дека се широко пријавени.

Објавувањето на извештајот доаѓа неколку дена откако јапонските медиуми објавија дека владата е близу до дозволување испуштање на вода во Пацификот, и покрај приговорите од локалните рибари кои тврдат дека ова ќе им ја уништи егзистенцијата.

Јаглерод-14 има полуживот од 5.370 години и станува „инкорпориран во секое живо суштество“, се вели во извештајот.

„Тој е концентриран во рибите на ниво илјадници пати поголемо од тритиумот. Јаглерод-14 е особено важен како голем придонесувач во колективната доза на човечко зрачење и има потенцијал да ја оштети човечката ДНК”, нагласува Гринпис.

Јапонската влада и Тепко ја опишуваат водата што е загадена кога се користи за ладење на реакторите оштетени од цунами како „прочистена вода“ и остава впечаток дека содржи само тритиум.

Гринпис соопшти дека со Тепко потврдиле дека системот не е дизајниран за отстранување на јаглерод-14.