Грција „формално“ е во вториот бран на епидемијата

Воскресенувањето на вирусот главно е резултат на слабо почитување на протоколите за хигиена од страна на Грците, особено помладите генерации, кои ги поплавија баровите и плажите во последните неколку недели (Фото: АП)

 

Грција е „формално“ среде втор бран на пандемијата на корона вирусот, изјави еден од најдобрите експерти за заразни болести во земјата за „Гардијан“. После регистрирањето на најголем број позитивни дијагностици досега – рекордни 203 случаи во неделата – земјата достигна критична точка во својата можност да го запре понатамошното ширење на вирусот.

„Можеме да кажеме дека Грција официјално влезе во вториот бран на епидемијата. Ова е точката на која би можеле да победиме или да ја изгубиме битката“, рече Гикас Магиоркинис, доцент за хигиена и епидемиологија на универзитетот во Атина. Поранешниот предавач на Универзитет во Оксфорд, кој е меѓу експертските научници кои ја советуваа владата, предвидуваше случаите да се искачат на 350 на ден, доколку „драматичното зголемување“ продолжи ненамерно.

„Освен ако не дојде до промена во трендот што го гледаме, најверојатно ќе предложиме повеќе мерки по должината на линиите што ги видовме во Порос“, додаде тој осврнувајќи се на островот, каде порастот на случаите кон крајот на минатата недела ги натера властите да објават вонредна одлука, што вклучуваше затворање на клубови, барови и ресторани од 11 часот.

Грчкиот министер за здравство, Василис Кикилиас, навести дека понатамошните мерки за ограничување веројатно ќе бидат објавени подоцна во понеделникот, предупредувајќи дека „пренесувањето на вирусот расте опасно“.

До овој месец, грчките здравствени службеници се чини дека ја имаа епидемијата под контрола, но Магиоркинис рече дека наглиот пораст, дополнет со ненадеен скок на бројот на лица на кои им е потребна интубација, од девет на 1 август до 22 минатата ноќ, не остава сомнеж дека многу заразната болеста се шири низ општеството. Пред да се спроведат дополнителни мерки на претпазливост минатата недела – не само носењето маски на сите затворени простори – ефективниот репродуктивен број, или Р број, достигна 1 во Грција.

„Нашата главна грижа е степенот до кој оваа епидемија може да го истегне секој здравствен систем“, рече тој. „Грција во моментот има околу 1.000 кревети што можат да ги поддржат пациентите со Ковид-19… ниту еден здравствен систем, никаде во светот, не може ефикасно да се справи со целосно воскреснување на епидемијата. Во следните две недели би можеле да интубираме дури 100 луѓе, што речиси се совпаѓа со бројот што го имавме на висината на пандемијата“.

Туризмот делумно играше улога за ненадејното зголемување. Но, наспроти владините функционери, Магиоркинис го припишува воскресенувањето главно на слабо почитување на протоколите за хигиена од страна на Грците, особено помладите генерации, кои ги поплавија баровите и плажите во последните неколку недели.