Градоначалникот на Петриње со емотивна порака: Граде, зошто ти се случува ова?

Градоначалникот на Петриња, Даринко Думбовиќ, излезе со емотивна изјава по земјотресот порачувајќи дека градот практично нема раководство и дека сите институции се уништени.

“Она што треба да го кажам е дека искрено сочувствувам со сите семејства кои ја преживеаја трагедијата. Градот Петриња минува низ пекол по овој земјотрес што не можевме да го видиме во ниту еден филм. Сè што искусивме пред се како град, имам чувство дека душата и центарот се уништени од градот и можам сето тоа да го кажам со само една реченица: Граде, зошто минуваш низ ова? “- изјави Думбовиќ за Х1.

Думбовиќ тврди дека има повредени и има мртви.

“Немам точна бројка. Најстрашно е кога треба да дојдете до човек и да му изразете сочувство. Останавме без струја, без вода. Сè е расипано. Тука сме во мрак, во урнатини и бараме луѓе”, посочува тој.

Водоводот во Петриња не функционира, а граѓаните имаат само цистерни за вода.

“Кај нас сите институции се уништени.Немаме градска власт. Системот едноставно умре тука, тој не постои. Ние мора да ги обновиме комуникациите”, додаде тој.