Големи воени вежби во Русија

Русија почна големи годишни воени вежби денеска мобилизирајќи 128.000 војници во централниот дел на земјата вклучувајќи кинески војници и авиони, со цел да се одбивање можен исламистички напад.

Вежбите се одржуваат претежно во регионот Оренбург, што граничи со Казахстан. Тие се нарекуваат Центар-2019 година и вклучени се „повеќе од 20 000 воени возила, речиси 600 авиони и до 15 бродови“, се вели во соопштението на руското Министерство за одбрана.

Покрај руските војници, во вежбата треба да учествуваат војници од Кина, Индија, Пакистан и неколку земји од Централна Азија. Ќе учествуваат и дваесет кинески авиони и хеликоптери. Русија организира големи воени вежби секоја година во септември.

Во претходните вежби во Источен Сибир и рускиот Далечен исток учествуваа 300.000 луѓе и целиот современ арсенал на руската војска, вклучително и ракетите Искандер, способни да носат нуклеарни боеви глави.