Голема експлозија се случи во нашата галаксија: Можни проблеми со мрежите на планетата

 

Голема експлозија се случи во нашата галаксија, огромен блесок се протегна низ СОнчевиот систем, а научниците веруваат дека експлозијата ја предизвикала необична, многу моќна неутронска ѕвезда позната како магнетар, но исто така моѓно е денеска да дојде до проблеми во мобилната мрежа ширум Земјата.

Откритието на оваа експлозија може да помогне во разбирањето на гама-зраците, кои се дел од најмоќните експлозии во вселената, пренесе ИНдепендент, повикувајќи се на научниот магазин Нејчр астрономи.

Земјата повремено ја погаѓаат слаби и кратки гама-зраци, но големи експлозии се ретки, како новооткриената GRB200415A, кои емитуваат повеќе енергија од Сонцето.