Голем судски пораз на Трамп во Пенсилванија

Претставниците на Пенсилванија можат да ги потврдат резултатите од изборите што во моментов покажуваат дека демократот Џо Бајден ја освоил државата со повеќе од 80.000 гласови, пресуди федералниот судија во саботата, нанесувајќи и нов удар на кампањата на претседателот Доналд Трамп во обидот да ги поништи изборите.

Американскиот окружен судија Метју Бран во Вилијамспорт, Пенсилванија, го одби барањето за забрана на кампањата на претседателот Доналд Трамп, расипувајќи ги надежите на актуелниот претседател на некој начин да ги поништи резултатите од претседателската трка.

Во својата пресуда, Бран рече дека кампањата на Трамп претставува „затегнати правни аргументи без основа и шпекулативни обвинувања … непоткрепени со докази“.

„Во Соединетите Американски Држави ова не може да го оправда правото на обесправување на еден гласач, а камоли на сите гласачи на нејзината шеста најнаселена држава“, се вели во мислењето. „Нашите луѓе, закони и институции бараат повеќе“.

Трамп тврдеше дека Уставот на САД гарантира еднаква заштита според законот кога окрузите во Пенсилванија презедоа различни пристапи кон известување на гласачите пред изборите за технички проблеми со испратените гласачки ливчиња.

Државниот секретар на Пенсилванија, Кети Буквар и седумте области со мнозинство Бајден, кои ги тужеше кампањата, тврдеа дека Трамп претходно покренал слични тврдења и изгубил.

Тие му рекоа на Бран дека правниот лек што го бараше кампањата Трамп, да исфрли милиони гласови за наводни изолирани прашања, е премногу екстремен, особено откако повеќето од нив беа избројани.

20-те изборни гласови на државата немаше да бидат доволни сами за да му испорачаат победа на Трамп за втор мандат. Окрузите треба да ги потврдат своите резултати кај Буквар до понеделник, по што таа ќе направи свое сертифицирање.

Демократскиот гувернер Том Волф ќе ги извести електорите на победничкиот кандидат дека треба да се појават да гласаат во Капитол на 14 декември. (АП)