Голем налет на песок од Сахара – се воведуваат маски


Напливот на песок од Сахара им донесе големи проблеми на жителите на Крит, најголемиот остров во Грција, кој се наоѓа недалеку од брегот на Турција.

Како што јави порталот „Прототема“, Управата за јавно здравје на Крит воведе заштитни мерки за децата и срцевите болни.

На мерните станици е забележана рекордна коконцентрација на суспендирани честички од типот „АС10“. Универзитетот на Крит и Техничкиот универзитет на Крит информираат дека, според моделите на предвидување, просечните дневни концентрации на суспендирани честички за сабота 18.05.2024 година. и недела 19.5.2024 г. осцилираат на нивоа (51-75 m3) поради интензивниот феномен на прашина од Сахара.

Затоа, а врз основа на актот на Министерството за здравство, со цел заштита на јавното здравје, препорачува возрасните со респираторни проблеми, возрасните со срцеви заболувања и децата со респираторни проблеми да мора да ја ограничат секоја интензивна физичка активност, особено ако таа се прави на отворено. 

Дополнително, на граѓаните им беше препорачано да носат заштитни маски од типот FFP2, N95 и KN95 на отворено, бидејќи задржуваат честички со големина од 0,3 микрометри. Исто така, се препорачува да се одржува добар квалитет на воздухот во домот, канцеларијата итн. и ја минимизира инфилтрацијата на надворешниот воздух со тоа што ги држи прозорците и вратите затворени колку што е можно повеќе.
Меѓу другото, се препорачува да се активира прочистувачот на воздух, но и да се исчистат контактните површини како маси и шалтери со влажна крпа. На крајот, се нагласува дека треба да избегнувате активности кои го влошуваат квалитетот на воздухот во затворените простории, како што се пушење, користење правосмукалки, готвење на гас, палење свеќи и камини…