Го викаат „тивкиот убиец“ – од оваа состојба страдаат голем број на луѓе


Myocardial infarction as a person suffering from a heart attack due to clogged coronary artery as a cardiology distress symbol with 3D illustration elements.

Сè што треба да знаете за холестеролот и проблемите што ги предизвикува кога е висок или низок.

Високиот холестерол е една од најчестите состојби и покрај хипертензијата, една од состојбите што има најопасни последици по здравјето и животот на луѓето. Што е холестерол и зошто е толку важно неговите вредности да се одржуваат во нормални граници?

Холестеролот е масна супстанца што нашите тела ја произведуваат за извршување на голем број важни функции, вклучувајќи градење клеточни мембрани и производство на хормони. Сепак, високиот холестерол во крвта може да биде сериозен здравствен проблем. Еве што треба да знаете за холестеролот, од симптоми, до исхрана, превенција и последици, кои исто така се опасни…

Симптоми на висок и низок холестерол

Зголеменото ниво на холестерол во крвта често не предизвикува видливи симптоми. Ова е причината поради која често се нарекува „тивок убиец“. Симптомите обично не се појавуваат додека нивото на овие масти не стане доволно високо за да доведе до сериозни компликации како што се срцеви заболувања. Затоа е неопходно редовното тестирање на холестерол.

Ниското ниво на холестерол во крвта исто така може да биде проблем. Исто така, дури и кога холестеролот е намален, тој не дава јасни симптоми, но може да доведе до нарушување на хормоналната рамнотежа или проблеми со апсорпцијата на витамини.

Опасности

Високиот холестерол може да доведе до сериозни компликации, вклучувајќи:

– срцева болест,
– миокарден инфаркт,
– мозочен удар,
– атеросклероза (задебелување на ѕидовите на артериите).
Со второто, се зголемува ризикот од формирање на атеросклеротични наслаги, што може да доведе до блокирање на крвните садови и намалена циркулација.

Како да спречите проблеми?

Како и кај повеќето болести, превенцијата е клучна. Еве неколку чекори што можете да ги преземете:

Здрава исхрана богата со овошје, зеленчук, цели зрна, риба и млечни производи со малку маснотии.
Редовна физичка активност – најмалку 150 минути умерено аеробно вежбање неделно.
Ограничување на внесот на заситени и транс масни киселини.
Контрола на телесната тежина.
Откажување од пушење и ограничување на консумирањето алкохол.

Што може, а што не треба да се јаде?

Исхраната е многу важен фактор за спречување на покачен холестерол и една од клучните навики што треба да се коригира доколку проблемот е веќе откриен.

Еве како треба да изгледа исхраната на личност со висок холестерол.

влакнести јадења (на пр. овесна каша, цели зрна) помагаат во намалување на LDL (лошиот) холестерол;
Омега-3 масните киселини од рибата (на пр. лосос, скуша) се добри за срцето;
овошје и зеленчук богати со антиоксиданси (на пр. боровинки, спанаќ) помагаат во зачувување на здравјето на крвните садови;
намален внес на сол, шеќер и заситени масти.
Храна што треба да ја избегнувате ако имате висок холестерол:

– храна богата со заситени масти (пржена храна, брза храна);
– транс масни киселини (преработена храна, колачи);
– зголемен внес на шеќер и пченка со висока фруктоза (газирани пијалоци, слатки).
Контролата на холестеролот е клучна за одржување на здравјето на срцето. Редовните лекарски прегледи, здравата исхрана и активниот начин на живот може значително да го намалат ризикот од срцеви заболувања поврзани со овие масти.