Германската полиција го истражува палестинскиот лидер за „50 холокаусти“


Берлинската полиција отвори прелиминарна истрага за коментарите на палестинскиот претседател Махмуд Абас кои го минимизираа холокаустот.

Еден берлински државјанин чии баба и дедо биле преживеани од Холокаустот поднел жалба против Абас, кој рекол дека Израел спровел  „50 холокаусти“ во Палестина од 1947 година.

Берлинската полиција во петокот потврди дека жалбата се истражува и рече дека „наскоро“ ќе биде проследена до јавниот обвинител.