Германија страда од недостиг од суровини поради контаминирана нафта

Германија – Поради проблемот со загаденоста со хлориди на руската нафта од нафтоводот „Дружба“, германскиот пазар почнува да страда од недостаток на суровини. Некои нафтени компании се веќе на раб на банкрот.

Нема извештаи за недостигот на нафта на германскиот пазар.

Руската страна се обврза целосно да го реши проблемот до почетокот на јуни. Сепак, фактите покажуваат дека постои опасност обновувањето на набавките од нафтоводот Дружба да биде одложено.

Белоруската државна нафтена компанија „Белнефтехим“ вчера објави дека околу 80 тони загадена нафта веќе се вратени во Русија.