Германија ќе се задолжи уште 6 милијарди евра во последниот квартал за справување со корона вирусот

Најголемата европска економија ќе издаде вкупно 50,5 милијарди евра долг во периодот октомври-декември: финансискиот центар Франкфурт

БЕРЛИН – Германија планира да издаде 6 милијарди евра повеќе долг во четвртиот квартал отколку што првично планираше, соопшти во понеделникот германската агенција за финансии, за да ги финансира трошоците за справување со пандемијата на корона вирусот што ја зафати економијата.

Најголемата европска економија ќе издаде вкупно 50,5 милијарди евра долг во периодот октомври-декември, со исклучок на долгот поврзан со инфлацијата, соопшти агенцијата.

Тоа вклучува засилување на инструменти на пазарот на пари на 21,5 милијарди евра од првичните планови за аукција на 15,5 милијарди евра на краткорочниот долг.

Агенцијата за долгови соопшти дека ќе издаде две обврзници поврзани со инфлацијата во четвртиот квартал, без да даде детали за нивниот обем на издавање, но соопшти дека вкупните средства генерирани од таков долг во 2020 година ќе достигнат околу 6 милијарди евра.

Агенцијата исто така соопшти дека ќе ја издаде својата втора зелена обврзница во ноември со рок на доспевање од пет години и обем на емисија од 5 милијарди евра. (Ројтерс)