Германија ги затвора границите

Поради корона вирусот, Германија денеска од 8 часот ги затвори своите граници кон Австрија, Франција и Швајцарија, објави германскиот дневник „Билд“.

Се наведува дека оваа мерка предвидува зајанати контроли на границите и враќање на странските државјани кои доаѓаат од тие соседни земји.

превозот на стока меѓу германија и соседите и понатаму ќе се извршува.

Медиумите пренесуваат дека граѓаните кои од пограничните региони работат во германија или на другата страна од границата, може да ја поминат печки, но со дополнителни контроли.

Германските медиуми тврдат дека главна причина за затворање на границите не е само спречување на ширењето на корона вирусот и туку и обидот да се спречи купувањето на големо од страна на странци, затоа што, с„според „Билд“ во пограничните места почнува да снемува одредени основни продукти.