ГЕРБ е прв, но победник на изборите во Бугарија се националистите од Преродба

Проруските националисти го удвоија резултатот од лани во ноември. Нивниот лидер се заканува со одмазда кога ќе дојдат на власт и промовира расизам и ксенофобија


Лидерот на партијата Костадин Костадинов 

 

Иако ГЕРБ се први на изборите во Бугарија, Продолжуваме со промената втори, само една партија успеа навистина да добие од оваа кампања, да собере нови поддржувачи и да ги удвои гласовите. Тоа е Преродба, пишува бугарската редакција на Дојче веле.

„Повеќе од 10 отсто од бугарските гласачи гласаа за партијата, која ги плаши нејзините противници со работни логори и затвори. Партијата која проповеда нескротлива омраза, која е подготвена да запали секаква фитил за да добие глас. И соодветно, партиска субвенција, која последователно ќе тече по нејасни канали.

Партијата, ја негираше болеста, која им ги одзеде животите на речиси 40 илјади Бугари за да акумулира политички дивиденди. Нејзините претставници – вакцинирани антиваксери – ги повикаа своите следбеници да ги симнат маските, не грижејќи се дали тоа ќе биде еднакво на самоубиство или убиство на нивната сакана“, пишува Дојче веле.

Понатаму во текстот се вели дека со двојно поголема пратеничка група во следниот парламент, тоа ќе биде партијата за која илјадниците жртви на руската агресија и милионите Украинци кои беа принудени да ги напуштат своите домови се само уште еден повод за поларизација на населението и собирање дивиденди од тоа. Тие сакаат да ја повлечат Бугарија од НАТО. Од Преродба доброволно го фетишизираат и искривуваат минатото за да наметнат осудена иднина.

Повеќе од 10 отсто од гласачите гласаа за силите, кои илјадници свои сонародници ги нарекува „предавници“ и „пагани“. И им се заканува со одмазда кога ќе дојде на власт. Нејзиниот лидер од парламентарната говорница на Бугарија ја нарече „животно“ успешната адвокатка и политичарка, потпретседател на светска сила, веројатно само затоа што има различна боја на кожа. „Тој не се двоумеше да ги легитимира од собраниската говорница најмрачните карактеристики на своите гласачи – расизмот и ксенофобијата. Колку и да се навредливи, заканувачки и пцовки, исфрлање злоба и омраза кои болно потсетуваат на некои од најзлобните епизоди и ликови во човечката историја“, пишува Дојче веле.

Гласовите за „Вазраждане“ се производ на долгорочно делегитимирање на граѓанското општество и на сите нови политичари кои сакаат да ги променат остенетите и злобните практики во Бугарија и се подготвени за ова да го жртвуваат својот душевен мир, кариера, безбедност и здравје. Сите тие се „платени демонстранти“ и „во плата на странска сила“. Заштитата на човековите права и основните морални и демократски основи се жигоса како нешто валкано, изопачено, корумпирано, платено.

Според текстот, гласовите за Преродба се производ на долгорочно делегитимирање на граѓанското општество и на сите нови политичари кои сакаат да ги променат старите и лоши практики во Бугарија и се подготвени да го жртвуваат својот душевен мир, кариера, безбедност и здравје. Сите тие се „платени демонстранти“ и „во маската на странска сила“. Заштитата на човековите права и основните морални и демократски основи се жигоса како нешто валкано, изопачено, корумпирано, платено.

Понатаму во текстот се наведува дека своја „вина“ за резултатот на Преродба и нејзиниот лидер Костадин Костадинов имаат и „новите“ политичари. „Затоа што пред една година со своето однесување и манир делуваа поинакви, модерни, оптимисти и надежни. Сега звучат сè помрачно, агресивно, арогантно, па дури и потсетуваат на ‘старото’“.

„Резултатот на Преродба не е настан. Стравот раѓа чудовишта. Стравот од војна, болести и рецесија што беше погодно поттикнат од играчите на ‘системот’. И што ‘новите’ никогаш не успеја да го отфрлат. Настанот е дека утре треба да живееме со оние повеќе од 10% кои гласаа и поддржаа платформа која ги негира демократијата, науката, експертите, човековите права и еднаквоста. Но, мора да најдеме начин да разговараме со нив и да ги разбереме. Дури и да знаеме дека нѐ мразат. Или токму поради тоа. Затоа што во спротивно, следниот пат може да ги има многу пати повеќе и работните логори да ги отворат вратите“, се наведува во текстот на Дојче веле.