(Галерија) Прво мерење температура, па влез во Собранието на новите пратеници

Фото: Б.Грдановски

Пратениците од новиот собраниски состав предпладнево почнаа да пристигнуваат во зградата на Собранието каде што за 12 часот е закажана конститутивната седница на новиот парламентарен состав.

Фото: Б.Грдановски

Во согласност со препораките од Комисијата за заразни болести, Конститутивната седница ќе се одвива според протоколи и критериуми коишто се утврдени во претходна координација со претседателот на Комисијата за заразни болести д-р Жарко Караџовски, со единствена цел да се намали ризикот од евентуално ширење на заразата од коронавирусот.

Конститутивната седница

Инсерти од влез во Собранието на денот на Конститутивната седница

Posted by Собрание на Република Северна Македонија on Вторник, 04 август 2020

 

На пратениците, на гостите и на претставниците на медиумите при влезот во зградата на Собранието ќе им биде мерена телесна температура, по што ќе им биде овозможено да влезат во зградата. На сите влезови ќе бидат обезбедени средства за дезинфекција.

Бидејќи станува збор за вонредни околности и е неопходно одржување на задолжителна физичка дистанца меѓу пратениците, Конститутивната седница ќе се одржи во Големата сала на Собранието на Република Северна Македонија, односно во салата позната во јавноста како Голема купола. Пратениците ќе бидат на соодветна дистанца и ќе им биде обезбедена заштитна опрема.

Гласањето на седницата ќе се одвива рачно (со картончиња), а од седницата ќе има директен пренос на Собранискиот канал на Националниот радидифузен сервис МРТ.