Фудбалот ја парализира Албанија – сите одат во Германија


Парламентот во Албанија нема да заседава поради фудбал.

Европското првенство ја парализираше Албанија“, објави шпански „АС“ во анализа на актуелната политичка ситуација во таа земја.

Како што објави гореспоменатиот портал, албанскиот парламент нема да заседава во наредните десет дена бидејќи целата делегација ќе отпатува за Германија.

Албанија ќе игра во Дортмунд, Хамбург и Дизелдорф против Италија, Хрватска и Шпанија, каде се очекуваат голем број Албанци кои живеат и работат во Германија, но и огромен број луѓе од Албанија, како и пратениците кои веќе го најавија ова. сценарио.

Албанскиот парламент поради тоа го промени планот и според локалните медиуми, многу од 140-те пратеници ќе отпатуваат во Германија.

„Многу политички претставници ќе го следат натпреварот на трибините на стадионот во Дортмунд (против Италија на 15 јуни) и тоа не е се, бидејќи практично истите парламентарци ќе останат во Германија… Ова предизвика скандал кај некои претставници на опозицијата, па првиот човек на Демократската партија Газмент Барди побара од парламентарното мнозинство и премиерот Еди Рама да се изјаснат за споменатите прекршувања на процедурата. Како лидер  ќе треба да ѝ објасниш на јавноста зошто е употребена навредлива причина за поместување на седницата од четврток во среда. Имате обврска, бидејќи ако причината е патувањето на Европското првенство, тогаш тоа е срамен чин и ние се оградуваме од тој банален мотив“, се наведува во текстот на „АС“.