Фрчкоски предложен за амбасадор во Обединетите нации, потврди Џафери


Претседателот на Собранието Талат Џафери денеска потврди дека професорот по меѓународно право Љубомир Фрчкоски е предложен за амбасадор во Обединетите нации во Њујорк.

На денешната средба со медиумите, а потоа и во изјава, Џафери рече дека пристигнати се материјалите за Фрчкоски, а кога ќе биде свикана седница на собраниската Комисија за надворешни работи зависи од претседателот на Комисијата.

– Имам добиено материјал. Од Министерството за надворешни работи доставени се тезите на дотичното лице, се работи за професорот Љубомир Фрчкоски. Во соодветна процедура Министерството ги достави тезите на кандидатот и веднаш се доставени до претседателот на Комисијата за надворешни работи, но досега не е свикана седницата. Таа е во надлежност на претседателот на Комисијата за надворешни работи. Кога ќе реши тој да ја свика, тогаш би требало да биде, изјави Џафери.