Францускиот инфектолог Дидиер Раул: „Ковид не убива повеќе, зошто вакцина?“

„Ако болеста остане како што е сега, не гледам кој ќе сака да се вакцинира против нешто што не убива“, изјави францускиот инфектолог Дидиер Раул и предизвика контроверзии.

Тој додаде дека не знае дали вакцината воопшто ќе биде корисна за вирус кој сега е далеку поослабен отколку во февруари или март.

Во исто време, славниот професор од Марсеј истакна дека не треба да се третира како некој што е против вакцините.

Раул го објаснува зголемениот број на позитивни случаи во последно време со фактот дека сега се тестираат повеќе луѓе.

„Оваа болест не е посмртоносна од другите респираторни вирусни заболувања, стапката на смртност е под два проценти“, рече Раул, која е директор на Медитеранската клиника за инфективни болести во Марсеј.

Проблемот, според него, се појавува затоа што овој вирус е непознат. Тој не остана „на линија“ дури и кога станува збор за маски. Во Франција, тие се повеќе пропишуваат да носат, дури и на отворено. Сепак, Раул верува дека би било подобро ако се препорачаат да се носат, а не да бидат наметнати како обврска, верувајќи дека тоа може да создаде конфликти во општеството.

„Ако маските можат да всадат доверба, тоа е една работа, но јас сум загрижен затоа што премногу сме фиксирани во таа насока“, истакна Рал, додавајќи дека најважно е „миењето на рацете“.

Голем дел од неговите француски колеги го критикуваат за, како што рече, нагласувајќи дека грипот и ковидот не можат да бидат исти, затоа што не постои утврдена вакцина против корона и дека не е педагошко да се критикуваат маските во време кога на овој начин се спречува појава на втор бран.