Француската економија ќе падне 20 проценти во вториот квартал

Мала раздвиженост во бизнис квартот Дефанс во Париз (Фото: Ројтерс)

Економијата на Франција може да се намали за околу 20 отсто во вториот квартал, бидејќи мерките за заклучување требаше да го забават ширењето на намалената активност на коронавирусот, велат од националната агенција за статистика „Инсе“.

Во извештајот се вели дека француската економија работи „приближно четири петтини од своето ниво пред кризата“, споредено со две третини за време на периодот на заклучувањето. „Инсе“, исто така, рече дека активноста продолжува „претпазливо“, откако мерките за заклучување беа олеснети на 11 мај и дека трошењето на потрошувачите се враќа.

Индексот на доверба на потрошувачите на „Инсе“ падна за два поени и застана на 93 поени во мај, откако се намали за осум поени претходниот месец. Индексот се пресметува така што 100 е долгорочен просек. „Домаќинствата покажуваат изразен песимизам во однос на економската состојба на Франција“, вели „Инсе“.

Од друга страна, индексот на деловна самодоверба се зголеми за малку, на 59 поени, откако во април беше 53 поени, најниско читање откако „Инсе“ започна да го пресметува индексот во 1980 година.

„Индикаторите за идна активност престанаа да паѓаат, но декларациите за изгледите остануваат мрачни“, рече „Инсе“. (АФП)