Франција на врвот на новиот бран на корона вирусот во Европа во моментот кога се отворија училиштата

Напливот на нови случаи на корона вирус во Франција е далеку поголем од зголемувањето во другите европски земји и се случува токму кога милиони деца се враќаат на училиште, оставајќи ја владата да одмери како да одговори.

Новите случаи скокнаа за речиси 9.000 во петокот, најголемо дневно зголемување од почетокот на пандемијата. Тоа беше речиси двојно повеќе од Шпанија и околу четири пати од Италија. Инфекциите се зголемуваат и во Германија и Велика Британија.

Дел од францускиот скок е поврзан со зголемувањето на тестовите на повеќе од 1 милион неделно, а креаторите на политиките можат да се утешат од фактот дека хоспитализациите и жртвите се под контрола. Бројот на пациенти на интензивна нега беше 473 во петокот, во споредба со околу 7.000 на врвот на епидемијата. Сепак, напливот доаѓа кога 12 милиони ученици се враќаат на училиште, создавајќи притисок за акција врз владата која не сака да размисли за нова, национална блокада.

„Не можам да замислам тотално затворање и претседателот не сака да размисли за општо затворање“, рече министерот за здравство Оливие Веран на телевизијата БФМ во саботата. „Заклучувањето беше капак на котел што се прелеваше. Денес имаме други средства да се бориме против ширењето на вирусот и пред сè можеме да го следиме“.

Новите мерки стапија на сила оваа недела. Маските сега се задолжителни за компаниите кои работат во затворени простори, а градовите од Париз до Марсеј ги направија маските задолжителни, дури и надвор. Децата постари од 11 години исто така мораат да го покриваат лицето. (Блумберг)