(Фото) Маски, мерење на температура, систем пола-пола: Учениците од некои држави се вратија во нивните клупи

Различни земји презедоа различни мерки, така што некаде маските се задолжителни во училниците, некаде само надвор од нив, а некаде децата воопшто не ги носат.

Повеќето се придржуваат кон мерката социјално растојание.

Новата учебна година започнува на различни датуми во 16 сојузни држави на Германија. Во неколку северни држави, како што се Берлин и Шлезвиг-Холштајн, студентите веќе се вратија на училиште; во јужните држави, часовите традиционално продолжуваат во септември.

Некои држави ги направија маските задолжителни во училиштата, иако Северна Рајна-Вестфалија во моментов е единствената земја која бара да се носат маски во училниците.

Израел презеде драстични чекори во раната пандемија на вирусот, вклучувајќи строго ограничување на движењето и затворање на сите училишта. До јуни, таа доби меѓународни пофалби за спречување на ширењето на КОВИД-19.

Но, кратко време откако училиштата повторно беа отворени во мај, по постепен распоред, заедно со задолжителни маски и правила за социјално растојание, случаите на КОВИД-19 пораснаа низ Израел. Меѓу болните имало училишни работници и наставници. Се очекува училиштата да бидат отворени на 1-ви септември.

Во Индонезија, училиштата се отвораат во фази. Прво, средношколците и постарите основни училишта оделе на училиште во делови од земјата со помала инфекција.

Во септември и помладите ученици ќе седнат и во училишните клупи. Во индонезиските училишта, важи дека максимум 18 деца можат да се најдат и часот и мора да одржуваат задолжителната оддалеченост.

Маските се задолжителни и во училниците. Ако некој од учениците, наставниците или родителите на учениците се  тестираат позитивни на КОВИД-19, училиштето ќе се затвори веднаш, соопшти Министерството.

Отворени се училишта и во некои американски држави.


Во Мисисипи, задолжително е да се измери температурата на учениците на влезот, како и дезинфекцијата на рацете. Учениците во Мисисипи мора да носат маски.

Сепак, и покрај мерките, некои ученици веќе се заразени со вирусот, па прашање е дали училиштата во таа земја ќе останат отворени и дали ќе продолжат плановите за отворање училишта во други американски држави.

Училиштето продолжило во август на островот Хаити. Експертите препорачуваат миење на рацете што е можно почесто, а Хаити има проблем со снабдувањето со чиста вода.

На децата им се обезбедени маски што мора да ги носат за да спречат ширење на заразата.

Уругвај досега добро водеше борба против вирусот, па е меѓу првите што им овозможи на децата да се вратат на училиште.

Бројот на децата на часови е строго ограничен, постарите ученици мора да носат маски. Воведен е половина и пол систем, така што студентите поминуваат половина од своето време физички присутни на час, а половина од времето се приклучуваат на интернет од своите домови.

Во Јужна Африка, училиштата се отворија во јуни, па повеќето беа затворени повторно за еден месец, поради зголемувањето на бројот на заразени, но се очекува сè да се отвори до 24 август. Помладите генерации се вратија на училиште на почетокот на август.

Некои претходно воведени мерки за одржување на растојанието меѓу студентите се на сила.

Така, во училиштата во Јоханесбург, децата седат со заштитни визири и разделени со стаклена преграда од други ученици.