Фосили од огромен морски рептил пронајдени во Велика Британија


Врз основа на фосилите пронајдени во Сомерсет, Велика Британија, научниците го идентификувале веројатно најголемиот морски рептил што некогаш ги препливал морињата, суштество подолго од два споени автобуси.

Овој морски рептил живеел пред 202 милиони години со диносаурусите. Неговата фосилизирана коска на вилицата ја пронашол ловец на фосили во 2016 година, а потоа татко и ќерка пронашле друга слична коска во 2020 година.

Сега експертите тврдат дека фосилите припаѓаат на два џиновски влекачи ихтиосаурус, кои би можеле да бидат долги 25 метри. Тие беа дури и поголеми од огромниот плиосаур, чиј череп беше пронајден во карпите во Дорсет.

„Врз основа на големината на коската на вилицата, од кои едната е долга метар, а другата два метри, можеме да заклучиме дека животното било долго околу 25 метри, отприлика иста должина како и синиот кит“, вели д-р Дин Ломакс. палеонтолог од Универзитетот во Бристол кој напишал научен труд.

Но, тој вели дека се потребни повеќе докази, како што се целосен череп и скелет, за да се потврди точната големина на суштеството бидејќи досега се пронајдени само фрагменти.

Џиновскиот ихтиосаур изумрел во масовно истребување, а ихтиосаурусите кои живееле после тоа никогаш повеќе не достигнале огромна големина, додаде тој.

Првиот поглед на ова суштество се случи во 2016 година, кога ловецот на фосили Пол де ла Сал ги пребаруваше плажите во Смоерсет. Тој собирал фосили 25 години откако бил инспириран од познатиот фосилист Стив Етчес.

Пребарувајќи ја плажата со неговата сопруга Керол, тој го забележа она што се покажа како откритие за цел живот, првата позната коска на вилицата на овој огромен морски рептил. Кога разговарал со Дин Ломакс, тие се посомневале дека се на работ на големо откритие. Тие го објавија своето откритие во 2018 година, но сакаа повеќе докази за да разберат колку навистина е големо суштеството.

„Држевме скрстени прсти и баравме нови откритија“, рече Дин. Тогаш таткото и ќерката, Џастин и Руби Рејнолдс, го пронајдоа она што Дин го бараше 10 километри по брегот кај Блу Сидро.

„Бев импресиониран и возбуден, знаев во тој момент дека имаме втора вилица на еден од овие огромни ихтиосауруси“, додаде Ломакс.

Пол побрза на плажата да им помогне.

„Копав низ густа кал. По еден час, мојата лопата удри во нешто цврсто, а потоа се појави совршено зачувана коска“, се согласи еонот.

Тимот, како и членовите на нивното семејство, продолжија да бараат фрагменти од втората вилица, а последниот дел беше пронајден во 2022 година.

Откритието обезбеди нови докази потребни за да се процени големината на рептилот, за да можат да заклучат дека огромниот ихтиосаур всушност бил нов вид, кој го нарекле Ichthyotitan severnensis.

Дин го напиша најновиот научен труд со Руби Рејнолдс и вели дека примерокот што го нашла може еден ден да се вика Руби.

Примерокот пронајден од Пол се наоѓа во неговата гаража, каде што тимот го анализирал и наскоро ќе биде изложен.

Дин рече дека откритието ја нагласува важноста на аматерските колекционери на фосили.