Форумот во Давос одложен за на лето 2021 година

Светскиот економски форум, годишниот собир на глобалната деловна и економска елита, ја помести сесијата во 2021 година во Давос од јануари до почетокот на следното лето.

Адријан Монк, извршен директор на форумот за јавен ангажман, рече дека не е можно безбедно да се свика средбата во јануари на вообичаената локација во скијачкото одморалиште.

Давос се одржа во јануари 2020 година, но имаше значителни сомнежи во можноста да се соберат илјадници деловни лидери, медиуми и политичари на едно место во 2021 година по ширењето на пандемијата.

Во и-мејл Монк напиша:

„Одлуката не беше донесена лесно, бидејќи потребата глобалните лидери да се соберат да дизајнираат заедничка патека за обновување и да го обликуваат ‘Големото ресетирање’ во ерата на пост-Ковид-19 е толку итна. Сепак, советот на експертите е дека не можеме да го сториме тоа безбедно во јануари“.

Наместо тоа, веб-страницата ќе одржува дигитални дијалози „Давос“ во текот на неделата на 25 јануари. „Клучните глобални лидери ќе ги споделат своите ставови за состојбата во светот во 2021 година“, рече тој.