„Форбс“ изброја 125 милијардери во Русија – никогаш немало повеќе


Сопственикот на „Лукоил“, Вагит Алекперов, е најбогат Русин со богатство од 28,6 милијарди долари

 

Магазинот „Форбс“ го објави своето годишно рангирање на најбогатите луѓе во светот. Во него се вклучени 125 милијардери од Русија – оваа бројка е рекордна.

Пред ова, претходниот рекорд беше поставен во 2021 година – тогаш во рејтингот беа вклучени 121 милијардери од Русија. Веднаш по почетокот на инвазијата на Украина, бројот на руски милијардери нагло падна – на 88 лица во 2022 година. Во 2023 година имаше 110 луѓе.

„Форбс“ го прогласи сопственикот на „Лукоил“, Вагит Алекперов, за најбогат Русин со богатство од 28,6 милијарди долари.

„Форбс“ забележува дека бројот на руски милијардери би можел да биде уште поголем, но десет од најбогатите бизнисмени се откажале од руското државјанство по почетокот на војната и сега се појавуваат во рангирањето како претставници на други земји.

Вкупно 2.781 милијардери беа вклучени во глобалното рангирање на „Форбс“ за 2024 година. Првите три не се променети во текот на годината – претседателот на „Луј Витон Моет Хенеси“, Бернард Арно (233 милијарди), основачот на „Тесла“, Илон Маск (195 милијарди) и креаторот на „Амазон“, Џеф Безос (194 милијарди).