Флорида соборува рекорди – нови 15.000 случаи од корона

Флорида во неделата пријави повеќе од 15.000 нови случаи на корона вирус, соборувајќи го дневниот рекорд што го пријави која било држава во САД и уште еднаш го стави меѓународно внимание на местото кое го нема вирусот под контрола.
Одделот за здравство во Флорида доби 135.992 резултати од луѓе кои порано не биле тестирани, а 15.299 од тие тестови се вратиле позитивни за Ковид-19. Стапката на позитивноста на нови инфекции беше 11,25 проценти, што е најмалку за две недели и многу пониско од рекордното ниво на државата од 18 проценти пријавено во средата. Сепак, експертите за јавно здравје изразуваат загриженост за стапките на позитивноста над 10 проценти, кои не се спуштија подолу во Флорида од 23 јуни.

Просечна старост на позитивните тестираните се намали: сега изнесува 38 години.

Во петокот за прв пат, администрацијата на гувернерот објави тековни бројки на хоспитализирани, кои изнесуваа 6.974 пациенти, а нивната бројка во неделата скокна на 7.507.