Финска: Казна од 200 евра за работниците доколку учествуваат во штрајкови


Финската влада планира да го ограничи правото на штрајк со нови закони.

Има намера да воведе и глоба од 200 евра за вработените доколку учествуваат во вакви дејствија, кои судот ги прогласи за незаконски, соопшти денеска финската национална радиодифузна компанија ILE (YLE).

Министерот за вработување Арто Сатонен денеска го објави новиот закон и рече дека владата ќе го ограничи времетраењето на политичките штрајкови на 24 часа, објави Ројтерс.

Тој додаде дека правото на штрајк ќе остане непроменето, особено кога станува збор за несогласувања меѓу вработените и работодавачите за платите.

Владата изјави дека е неодржливо за финската економија политичките штрајкови, чии цели се протести против владините политики, да предизвикуваат „несразмерна финансиска штета на приватните компании“.

Финските синдикати со месеци протестираат против владините реформи на трудот и кратењето на социјалната помош, организирајќи неколку големи штрајкови во јануари и февруари, ветувајќи дека ќе продолжат со интензивирање на активностите доколку владата не ги промени своите планови.

Британската агенција забележува дека финската економија во последно време не оди добро, па четирипартиската коалиција, која минатата година ја презеде власта, вети дека ќе го запре акумулацијата на јавниот долг.