Филмската академија доби прва Азијка за претседател – која е Џенет Јанг?


 

САД- Холивудската продуцентка Џенет Јанг е именувана за нов претседател на Академијата за филмски уметности и науки од Одборот на гувернери на организацијата. Јанг, која има кинеско потекло, е првата личност од Азија која некогаш ја зазеде оваа позиција и четврта жена зад Феј Канин (1979-1983), Шерил Бун Ајзакс (2013-2017) и Бет Дејвис (Дејвис поднесе оставка по два месеци во 1941 година. ).

Јанг го започнува својот прв мандат како претседател, а вториот мандат како гувернер. 

„Џенет е неверојатно посветен и стратешки лидер кој има неверојатно досие зво поддршката на Академијата“, рече Бил Крамер, извршен директор на Академијата. „Воодушевен сум што таа ја презема ценетата улога на претседател на Академијата и со нетрпение очекувам тесно да соработуваме со неа на нашата заедничка визија за да му служиме на нашето членство, да ги славиме заедничките уметности и науки за филм и да ја инспирираме следната генерација филмаџии. ”

Јанг (66) е етаблирана личност во Холивуд која има работено со филмаџии, вклучувајќи ги Оливер Стоун и Кетрин Бигелоу. Нејзините претходни заслуги ги вклучуваат „The Joy Luck Club“ (1993), „The People vs. Larry Flynt“ (1996) и номинираниот за Оскар „Over the Moon“ (2020). Како член на огранокот за продуценти на Академијата од 2002 година, Јанг неодамна служеше во Одборот како потпретседател и претседател на Комитетот за членство, а пред тоа и на Комитетот за членство и управување. 

Еден гувернер ја опиша за Variety како „многу паметен и искусна професионалец“ уште во јули.

Според подзаконските акти на Академијата, претседателите се избираат за едногодишен мандат и не можат да бидат избрани повеќе од четири последователни мандати. Јанг ги следи минатите претседатели, вклучително и познати личности како Френк Пирсон, Карл Малден и Грегори Пек. (Варајати)