Филипче не гледа судир на интереси кај Старделова

Фото: Б.Грданоски - Филипче крај мобилната болница

Нема судир на интереси во случајот со Калина Гривчева Старделова, која е директорката на Клиниката гастроентерохепатологија и прв човек на Лекарската комора, изјави министерот за здравство Венко Филипче, одговарајќи на прашањето на пратеничката од ВМРО-ДПМНЕ Дафина Стојановска, која го праша кога ќе ја смени Гривчева Старделова од директорското место, бидејќи, како што рече, Антикорупциска комисија во нејзиниот случај утврдила дека постои судир на интереси.

Според Филипче, во случајот со Гривчева Старделова нема конфликт на интереси, бидејќи едната работа, директорската, е менаџерска, а во Лекарската комора, претседател мора да е лекар, човек од фелата.

– Дозволете уште еднаш да се консултирам со Државната комисија за спречување на корупција и да ве известам во врска со тоа, рече Филипче.

Тој посочи дека пред еден месец Лекарската комора била примена во Европската организација на лекарски комори, а следната година нашата држава ќе биде домаќин на еден од европските состаноци.

Филипче изрази задоволство од реорганизацијата на интерните клиники, во која учествувала и Гривчева Старделова.

– Директорката беше дел од тимот, кој ја направи таа реорганизација. Сите клиники кои се наоѓаа таму во една зграда беа пренаменети, а нивниот кадар работи со ковид-пациенти. Значајно се зголеми бројот на слободни болнички кревети. Што е доказ дека сериозно спласнува епидемијата кај нас. Од триесетина слободни кревети во изминатите две недели, сега имаме 100 слободни, рече Филипче.

– Професорката активно работеше и во Лекарската комора, беше координатор и на матичните лекари. Имавме бројни состаноци. Активно се залагаше и за носење на законот за лекарска дејност. Моите информации говорат дека конфликт на интереси во тој случај нема, потенцира Филипче.