ФИФА одобри апликација „Црвено копче“ против местење на натпревари

Светската фудбалска централа (ФИФА) одобри специјална апликација дизајнирана да им помогне на фудбалерите.

Со нејзина помош, играчите ќе можат да информираат за секој обид за местење на натпревари на кои тие се сведоци. Апликацијата „Црвено копче“ е во сопственост на глобалниот синдикат на играчи на ФИФПРО и ќе се дистрибуира насекаде преку локалните фудбалски синдикати.

Секој сигнал ќе го испита релевантниот оддел на ФИФА, а според ФИФПРО, апликацијата ќе им даде шанса на играчите да информираат за неправилностите без страв за себе, за своите семејства и за нивните кариери.