Фич го задржа кредитниот рејтинг на Србија

Агенцијата Фич (Fitch Ratings) го задржа кредитниот рејтинг на Србија за долгорочно позајмување во домашна и странска валута на ББ +, со стабилни изгледи за натамошно зголемување, благодарение на добрите економски индикатори на Србија кои се одржуваа за време на пандемијата на вирусот КОВИД-19, соопшти во петокот вечерта Народната банка на Србија (НБС).

Од НБС наведуваат дека таквата одлука ја донела Агенцијата имајќи ја предвид поголемата отпорност на српската економија како резултат на одговорно водење на економската политика во претходните години и адекватен одговор на кризата на креаторите на економска политика во Србија.

Во образложението на одлуката на агенцијата се посочува дека Србија има поповолни макроекономски трендови во однос на споредливи земји, делумно благодарение на усвоениот обемен пакет економски мерки што придонесува за побрзо закрепнување на економијата од шокот предизвикан од пандемијата на вирусот корона. Се истакнува кредибилитетот на економската политика на Србија, која беше изградена во претходните години, со зачувување на ниска и стабилна инфлација, зголемувањето на девизните резерви и регулирањето на јавните финансии, пренесува СЕЕбиз.

„Одлуката на агенцијата Fitch Ratings е уште една потврда за исправноста на нашата цврста решеност да инсистираме на зачувување на целосната макроекономска и финансиска стабилност на Србија. Релативната стабилност на девизниот курс, која успеавме да ја обезбедиме и покрај најголемиот предизвик со кој се соочивме досега во форма на пандемија на вирусот КОВИД-19, исто така, игра значајна улога во тој поглед“, рече гувернерката Јоргованка Табаковиќ.

Агенцијата исто така потенцира одлични показатели за банкарскиот сектор, пред се, високата адекватност на капиталот и ликвидноста на банките, намалување на учеството на проблематичните заеми на 3,6 проценти од вкупните заеми, раст на динаризацијата на депозитите и двоцифрен раст на кредитната активност, за што придонесуваат и заемите од гарантната шема.

„Фич“ проценува дека со спроведениот пакет економски мерки се зачувани работните места и производните капацитети, поради што економското забавување во услови на пандемија ќе биде значително помало во споредба со споредливите земји, се вели во соопштението на НБС.

Наведено е дека агенцијата очекува целосно закрепнување на Србија со стапка на раст од 5,2 проценти и продолжување на високиот раст во 2022 година со стапка од 4,8 проценти, како и континуитет на ниска инфлација за која проектира движење од околу два проценти во следните две години, што беше просек од претходните речиси седум години.

„Пакетот монетарни и фискални мерки што ги усвоивме во целосна координација со Владата на Република Србија дава резултати, а повеќето клучни индикатори се на добар пат да го достигнат нивото пред кризата. Србија е една од земјите што реагираше најбрзо со сеопфатен пакет мерки со кои успеавме да спречиме пад на деловната и довербата на потрошувачите и да ги зачуваме работните места и производните капацитети кои се неопходни за брзо закрепнување на економијата. Ова го покажува приливот на странски директни инвестиции, кои во текот на седум месеци, и покрај пандемијата, изнесуваат 1,6 милијарди евра и фактот дека во првата половина на годината, во однос на БДП, имавме најдобар резултат во регионот и еден од најдобрите резултати во Европа “, истакна гувернерот Табаковиќ.

Во соопштението на НБС се наведува дека Фич посочува дека Србија покажала издржливост во однос на движењата на платниот биланс, наведувајќи го континуираниот прилив на странски директни инвестиции (СДИ) во кризата, што придонесе за ублажување на негативните ефекти од пандемијата врз БДП во вториот квартал.

За оваа година, Fitch Ratings предвидува намалување на тековниот дефицит и продолжување на нејговото целосно покривање со приливите на СДИ, што се очекува во наредниот период. Кога станува збор за јавниот долг, агенцијата проценува дека оваа година, и покрај обемните фискални мерки, тој ќе остане под нивото на Мастрихт од 60 проценти, а до крајот на 2022 година очекуваат учеството на јавниот долг во БДП да падне под 55 проценти.

„Важно е граѓаните и економијата да знаат дека ги преземаме сите мерки за понатамошно стимулирање и забрзување на економскиот раст и внимателно да ги следиме сите индикатори во домашното и меѓународното опкружување. Во случај на нови шокови од меѓународното опкружување, подготвени сме да реагираме понатаму со цел да ја зачуваме макроекономската и финансиската стабилност, како и домашната економија “, рече гувернерката Табаковиќ по повод извештајот на рејтинг агенцијата Фич.