Фаучи вели дека САД уште се во првиот бран инфекции на короната

Д-р Ентони Фаучи, врвен владин експерт на САД за заразни болести, рече дека земјата сè уште го доживува својот прв бран инфекции со корона вирусот, бидејќи случаи има во десетици држави.

„Повеќе гледам на тоа како издолжување на првичниот прв бран“, изјави Фаучи за „Ѕаху фајнанс“ денес.

САД поставија еднодневен рекорд за нови случаи за време на викендот, пријавувајќи повеќе од 83.000 случаи во петокот.

„Почнавме да гледаме врв што ни донесе околу 70.000 на ден“, рече Фаучи, кој го предводи Националниот институт за алергија и заразни болести од 1984 година.

„Сега, како што навлегуваме во студеното време, повторно се вративме на најлошото што некогаш сме го имале, а тоа беше над 80.000 на ден“, додаде Фаучи.

Трамп на митингот во Пенсилванија рече дека земјата го „заобиколува аголот“ во кризата со корона вирусот.