„Фајненшл Тајмс“ ги избра најдобрите божикни саеми во светот


Британскиот магазин Financial Times го рангираше Advent Zagreb 2023 година меѓу најдобрите светски божиќни саеми.

„Загреб не ги ограничува своите божиќни активности на само едно место – атмосферата на Адвент го обзема целиот град и се чини дека секој агол е посветен на предбожиќна радост“, пишува Фајненшл тајмс.

„Традиционалните деликатеси како фритули и сарма може да се вкусат меѓу блескавите божиќни украси во паркот Зрињевац и плоштадот Бан Јелачиќ, додека музичките изведби се одржуваат во Кафе Матош и од загрепските балкони. Врвот е Фулирање, а има и диџеи и ул. храна на плоштадот Штросмаер, каде што најдобрите градски готвачи подготвуваат традиционални јадења од Истар. Саемот трае од 2 декември до 7 јануари“, пишува Фајненшл тајмс.

Угледниот британски деловен весник „Адвент Загреб“ го постави заедно со саемите во Талин, Естонија, Бат, Англија, Монбелијар, Франција, Сан Франциско и Чикаго, САД, Копенхаген, Данска, Виена и Сингапур. Заедно со Загреб, ова се најдобрите светски божиќни пазари во изборот на Financial Times.