Евросонг 2023 се сели во Англија- Украина не е безбедна


Швајцарија– Организаторите на Евровизија објавија дека идното издание ќе се одржи во Велика Британија, бидејќи Украина не е безбедна за улогата на домаќин.

Европската радиодифузна унија (ЕБУ), која го организира настанот, објави: „По нивната победа на натпреварот за песна на Евровизија (ЕСЦ) во мај, ЕБУ ги истражуваше опциите за да биде домаќин на Евросонг  следната година со украинскиот јавен радиодифузер UA:PBC, кој претходно го организираше настанот во 2017 и 2005 година.

„Стана добро позната традиција победникот на Изборот за песна на Евровизија да биде домаќин на натпреварот следната година, обезбедувајќи одредени критериуми, вклучително и обезбедување на одржливост на одржувањето на настанот и безбедноста на сите засегнати страни, вклучително и јавноста, се исполнети.

Сем Рајдер со „Спејсмен“ го оствои второот место годинава, во мај, во Торино

Со оглед на тековната војна од руската инвазија на годинешната победничка земја, ЕБУ одвои време да спроведе целосна проценка и студија за изводливост и со UA:PBC и со специјалисти од трети страни, вклучително и за безбедносни и безбедносни прашања.

„Песна на Евровизија е една од најкомплексните ТВ продукции во светот со илјадници кои работат и присуствуваат на настанот и потребни 12 месеци време за подготовка.

„По објективна анализа, Референтната група, управниот одбор на ЕСС, со длабоко жалење заклучи дека, со оглед на сегашните околности, безбедносните и оперативните гаранции потребни за радиодифузер да биде домаќин, организиран и продуциран на Евровизија според правилата на ЕСС не можат биде исполнето од UA:PBC.

„ЕБУ сака да им се заблагодари на UA:PBC за нивната сесрдна соработка и посветеност во истражувањето на сите сценарија во неделите по победата на оркестарот Калуш на 14 мај во Торино и ја сподели нивната тага и разочарување што натпреварот следната година не може да се одржи во Украина.

„Како резултат на оваа одлука, во согласност со правилата и за да се обезбеди континуитет на настанот, ЕБУ сега ќе започне разговори со Би-Би-Си, како второпласирана оваа година, по настапот на Сем Рајдер со „Спејсмен“,  потенцијално да биде домаќин на Евровизија во 2023 година во Обединетото Кралство.  (ЕБУ)