Европскиот суд за човекови права ја отфрли жалбата на „сметководителот на Аушвиц“ за предолга постапка  

Европскиот суд за човекови права го отфрли барањето на поранешниот СС-ец Оскар Гренинг, познат како „сметководителот на Аушвиц“, кој се пожали на должината на кривичната постапка која се води против него во Германија, по неговото конечно осудување во 2016 година, јави дописникот на МИА.

Оскар Гренинг, кој почина на 96-годишна возраст во 2018 година, служеше помеѓу септември 1942 и октомври 1944 година во логорот на смртта во Аушвиц во единицата што управуваше со личните работи на жртвите.

Во 1977 година, обвинителството во Франкфурт отвори прва истрага против Гренинг, осомничен за соучесништво во убиство. Последниот беше испрашуван од полицијата во јануари 1978 година. Истрагата конечно беше напуштена во 1985 година поради недостаток на докази. Во ноември 2013 година, јавното обвинителство во Хановер отвори истрага, што резултираше со обвинение за помагање и поддршка на убиство на 300.000 Евреи. За време на судењето, Оскар Гренинг побара „прошка“ и ја призна својата „морална вина“. Тој конечно беше осуден во јули 2015 година на четиригодишна затворска казна. Неговата пресуда стана конечна во 2016 година откако неговата жалба беше отфрлена. Почина на 9 март 2018 година без да оди во затвор.

Пред Судот во Стразбур, поранешниот СС тврдеше дека властите не го известиле за одлуката да се откаже од истрагата донесена во 1985 година и дека постапката продолжила од 1978 година. Затоа тој се пожалил на нејзиното  времетраење, „прекумерно“ според него и спротивно на членот 6 од Европската конвенција за човекови права (право на правично судење).

Едногласно, седумте судии на ЕСЧП ја прогласија неговата апликација за „недопуштена“. Тие сметаа дека по затворањето на првата постапка во 1985 година, Оскар Гренинг не останал „во несигурност во врска со неговата правна состојба“. Тие се темелат на „неколку траги“ кои сугерираат дека тој знаел во 1985 година дека повеќе не мора да се плаши од кривично гонење. Тие исто така подвлекуваат дека барањето во врска со првата постапка е „очигледно доцна“ со оглед на шестмесечното ограничување на рокот изречен од Судот.

Судиите исто така изјавија дека времетраењето на втората постапка, отворена во 2014 година и заклучена во 2016 година, „не беше претерано“. Оскар Гренинг е еден од последните поранешни нацисти кои одговараа за своите постапки на суд, повеќе од 70 години по завршувањето на Втората светска војна. Тој не ја криеше својата вмешаност во Вафен СС во 1941 година, привлечен на 20-годишна возраст од „елеганцијата на униформата“, ниту неговата вклученост и посветеност во својата работа како сметководител во Аушвиц. Околу 1,1 милиони луѓе, 90% Евреи, починаа во логорот Аушвиц-Биркенау помеѓу 1940 и 1945 година.