Европскиот парламент ги суспендира нормалните сесии до септември

Корона вирусот го принуди Европскиот парламент да ги одложи целосните четиридневни пленарни сесии во Стразбур, барем до септември, според ревидираниот календар. Собранието ќе одржи мини пленарни седници во попладневните часови и следното утро на 13-14 мај, на 17-18 јуни и 8-9 јули.

Сите сесии ќе се одржат во Брисел.

Нов систем ќе се користи за прв пат в четврток (26 март) за да се овозможи далечинско учество на европратениците, вклучително и електронско гласање. Се очекува пратениците да гласаат за некои од мерките за решавање на последиците од вирусот.

Претставник на парламентот објасни дека само претставници на политичките групи во комората ќе интервенираат во дебатата во оваа фаза. Изворот додаде дека идејата е да се развие новиот систем за да се овозможат далечински интервенции и да се намали бројот на присутните.

Според проценките на парламентот, околу 100 европратеници се во Брисел, но не се очекува сите да присуствуваат на пленарниот состанок в четвртокот.

Претседателот на парламентот Давид Сасоли ќе претседава со седницата откако ќе го заврши своето време во самокарантин. Првата обична пленарна сесија во Стразбур ќе се одржи на 14-17 септември.

Собранието, исто така, значително ги намали состаноците на комисиите и политичките групи во текот на следните месеци. Извори од парламентот признаа дека ќе има помалку дебати, но приоритет е да се гласа за сите мерки потребни за решавање на пандемијата.  (Еурактив)