Европа бележи највисок број случаи досега за една недела

Улица во Варшава, Полска

За само 10 дена бројот потврдени случаи се зголемил од 6 на 7 милиони

 

Европа го забележа највисокиот досега забележан број на нови случаи со Ковид-19, соопшти Светската здравствена организација, предупредувајќи дека без ефективни контрамерки дневната стапка на смртност може да достигне четири или пет пати поголема од врвот во април во рок од неколку месеци.

Д-р Ханс Клуге, регионален директор на СЗО за Европа, во четвртокот рече дека вирусот се шири брзо низ континентот, со експоненцијално зголемување на дневните случаи и процентуално зголемување на процентот на дневна смртност.

„Епидемиолошката состојба што се развива во Европа предизвикува голема загриженост: дневните случаи се зголемени, приемите во болницата се зголемени и Ковид-19 сега е петта најголема причина за смртност“ во регионот, рече Клуге, убивајќи повеќе од 1.000 луѓе на ден.

Тој рече дека потврдените случаи во 53-те европски земји-членки на организацијата се префрлиле од 6 милиони на повеќе од 7 милиони во рок од само 10 дена, а рекордите биле поставени на 9 и 10 октомври, кога дневните вкупни вредности надминале 120.000 случаи за прв пат.

Сепак, има причина за оптимизам, рече тој, бидејќи ситуацијата не е иста како за време на првиот бран на пандемијата.