Еве зошто е важно редовно да се јаде брокула
На некои им се допаѓа, на некој не, но никој не може да негира дека брокулата е добра за здравјето на целиот организам.
Нова студија покажа дека тајната на позитивните здравствени ефекти на брокулата лежи во ослободувањето на молекули кои помагаат во заштитата на цревната обвивка.
„Нашето истражување помага да се откријат механизмите со кои брокулата и другата храна имаат корист за здравјето на глувците, а можеби и на луѓето. Тоа дава силни докази дека зеленчукот како брокула, зелка и бриселско зелје треба да бидат дел од нормална здрава исхрана“, вев еден од автор на студијата.
Ѕидот на тенкото црево пропушта вода и хранливи материи во телото, додека ги блокира честичките од храната и бактериите кои можат да предизвикаат штета. Одредени клетки кои го обложуваат цревата, како што се ентероцитите (вклучени во апсорпцијата на вода и хранливи материи), пехарните клетки (создаваат слој од слуз за заштита на цревниот ѕид) и клетките Панет (клетките кои ослободуваат антимикробни протеини), сите помагаат во стабилизирање и одржување цревата здрави..
Зеленчукот како што е брокулата ослободува молекули кои се врзуваат за арилниот јаглеводороден рецептор, тип на протеин наречен фактор на транскрипција. Нивното врзување предизвикува реакција на активности кои влијаат на функцијата на цревните клетки.
Откритието дојде од хранење на група глувци со диета која содржи 15% брокула – што е околу 3,5 чаши дневно за луѓето. Дополнително, посебна група глувци служела како контролна група и конзумирале диета која не содржела брокула. Потоа, истражувачите ги проучувале ткивата на животните за да видат колку брокулата го активира рецепторот на арил јаглеводороди. Тие, исто така, бараа какви било промени во типовите на клетки и концентрацијата на слуз по конзумирање на овој зелен зеленчук.
„Здравјето на цревата на глувците кои не се хранат со брокула е загрозено на различни начини за кои се знае дека е поврзано со болести. Нашето истражување сугерира дека исхраната богата со брокула придонесува за еластичноста на тенкото црево“, велат истражувачите.
Глувците кои не јаделе брокула немале активирање на рецепторот за арил јаглеводород. Овие глодари покажаа промени во функцијата на цревната бариера, побавно време храната да стигне до тенкото црево и помалку пехарски клетки кои произведуваат заштитна слуз. Тие, исто така, имаа пониски концентрации на клетките Панет и ентероцитните клетки.